akıllı tahta etkinlikleri,soru bankası,deneme sınavı,yazılı sınav,konu anlatım,eğitim programları,yıllık planlar,ilk okuma yazma

1 MAYIS Neden Önemli

 
Çocuk İçşiler
  1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, tüm dünyada ortak olarak kutlanan günlerden biridir.
Dünya üzerinde bir çok ülke 1 Mayıs gününü resmi tatil olarak ilan etmiştir. Ülkemizde resmi olarak ilk kez 1923 yılında kutlanmıştır. 2008 Nisanında Emek ve Dayanışma Günü olarak kabul edilmiştir. 2009 yılında çıkarılan yasa ile ülkemizde 1 Mayıs resmi tatil olarak ilan edilmiştir.
    Çocukluğumdan beri 1 Mayısları TV ekranlarında, haber bültenlerinde şiddet içeren kareler şeklinde görmüşümdür. Yaklaşık olarak son 30 yıldır Türkiye'de 1 Mayıs yaklaşırken "Taksim'de kutlama yapılacak mı, yapılmayacak mı" tartışması yaşanır. Ben 2009 yılı olsa gerek bir defa 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlandığını hatırlıyorum. Hem de hiç olay olmamıştı. Sabah radyo dinlerken bir haber dikkatimi çekti. "Bu yıl İstanbul'da 15000 polis 1 Mayıs kutlamalarında görev alacak" Bu kadar polise görev verildiğine göre muhabirlere çok ekmek çıkacağa benziyor.
    1 Mayıs, ülkemde anlamadığım bir şekilde hep olaylı geçiyor. Aslına bakarsanız ben şahsen herhangi bir olaya tanık olmadım. Ama haber bültenleri hep olumsuz görüntülerle dolup taşıyor. Artık doğrusu ne bilemiyorum.
 
    1 Mayıs Kutlanmalı mı? Bu soruya haklı ve doğru bir cevap vermek için 1 Mayıs'ın tarihçesine bakmak yeterli olacaktır. Sanayi devrimi olduktan sonra Avrupa ve Amerika'da işçi sınıfının yaşadıklarını ya da günde 18'e kadar çalışan çocuk işçileri bilmeyen yoktur galiba. Amerika'da işçiler günde 12 saat haftada 6 gün çalışıyorlardı. Haftada 5 gün 8 saat çalışma talebiyle işçiler 1 Mayıs 1886'da iş bırakma eylemi yaptı. Eylem her tarafa yayılmaya başladı. Şikago şehrindeki eylemlere yarım milyon işçi katıldı. Hatta Kentaki Luizvil şehrinde siyahlar ve beyazlar birlikte yürüyüş yapıyor. Ulusal parka siyahlar da giriyor. (Siyahların o dönemde parklara bile girmesi yasak. Beyazlar ile yanyana eylem yapıyorlar. Bu akıllara zarar bir dayanışma demek) Bu gösteriler sadece 1 Mayıs günü değil izleyen günlerde de devam ediyor. Maalesef 4 Mayıs günü ilk kanlı 1 Mayıs yaşandı diyebilirim. Haymarket olayı.
    Sonrasında bu tür olaylara mahal vermemek için baskı ile engellemelere gidildi. Başarılı olundu da. İkinci 1 Mayıs gösterileri ancak 1890 yılında yapılabildi.
 
    Gösteriler amacına ulaştı mı? Evet gösteriler amacına ulaştı. Zaman ülkeler günde 8 saat mesaiyi kabul etmeye başladı. Günde 8 saat mesai resmi bir hal almaya başladı.

Ülkemizdeki 1 Mayıs için ne diyeceğimi bilemiyorum.
Siyasi bir eylem mi, illegal sol örgütlerin gün ışığına çıkması için fırsat mı yoksa yukarıda bahsettiğim gibi işçi dayanışması mı? Karar sizin.


EmoticonEmoticon